Groen, duurzaam, eco. Allemaal termen die dagelijks voorbij komen. Maar hoe past dit bij je evenement of bruiloft? In deze reeks van Blogs vertellen we je er graag meer over! 

Misschien hebben jullie zonnepanelen op je dak. Misschien rijden jullie een elektrische auto of maken jullie gebruik van een deelauto. Je energie komt van een groene leverancier, je koopt soms tweedehands (kinder)kleding en probeert één of meer dagen per week minder vlees te eten. Kortom, jullie proberen op je eigen manier een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Dan wil je dit toch ook graag op je event of bruiloft? Een weekend weg met de familie, een bedrijfsfeest of bruiloft is naast een fantastische beleving, een prachtige herinnering en (voor bruiloften) ook een ijkmoment in je leven, een behoorlijk milieubelastende activiteit.

Immers, zonder uitputtend te zijn; de gasten komen met hun eigen vervoer naar de locatie, de uitnodigingen moeten worden verstuurd en de gasten krijgen een topfeest aangeboden. Gelukkig kunnen jullie al deze dingen blijven doen, maar dan nét wat beter voor de wereld: een groen event of bruiloft dus! Deze blog gaat specifiek in op alle zaken die je groen kunt regelen voor een bruiloft, maar geldt zeker niet minder voor een weekend weg met je vrienden, voor een congres of jubileumviering. Graag neem ik jullie mee naar dé locatie voor jullie perfect ‘wereldvriendelijke’ bruiloft; Schiermonnikoog. In de komende weken zal ik per onderdeel uit de doeken doen, hoe je je bruiloft zo groen mogelijk organiseert.

Deze week beginnen we met de voorbereidingen, deel I.

Voorbereiding

Je geliefde heeft je gevraagd om met je te trouwen: Oh Yeah! In de periode tot de bruiloft zul je veel dingen gaan regelen, bijvoorbeeld Save-the-date kaarten, een pak en jurk en ringen. De voor de hand liggende en traditionele manier brengt best veel milieubelasting met zich mee: bomenkap voor papier, nieuwe materialen voor jullie kleding en goud en diamanten voor de ringen. Gelukkig bestaan er zoveel prachtige alternatieven die jullie kunnen kiezen die een veel lagere impact hebben. 

— Uitnodigingen

Om gasten op je bruiloft te krijgen is een uitnodiging wel op zijn plaats. In plaats van het versturen van ‘gewone’ papieren uitnodigingen, kun je ook digitale uitnodigingen versturen of een eigen website maken . Vaak scheelt het zelfs speurwerk, want wie heeft er tegenwoordig nog een adressenboekje? Dus dat betekent je moeder vragen voor het adres van die en die oom en tante. Daarnaast wisselen mensen bijna nooit van e-mailadres en wel van woonadres. Je kunt een standaard template vinden op internet om je eigen kaarten te ontwerpen, maar je kunt ze ook door een grafisch vormgever laten maken. Een papierloze save-the-date en uitnodigingen zijn echt beter voor het milieu en voor je portemonnee: het scheelt ook drukwerk en postzegels.

Het versturen van uitnodigingen is een feestje op zich! Naast alle pret in de voorbereidingen, kan je ook extra aandacht besteden aan het versturen van de uitnodigingen: vraag je ceremoniemeesters om een avondje langs te komen om gezellig samen enveloppen te schrijven of postzegels te plakken. 

Als je wel uitnodigingen wilt versturen – want het is natuurlijk wel extra bijzonder in deze digitale wereld, om “echte” post te ontvangen – denk dan eens aan alternatieven voor papier. Sowieso is hergebruikt papier altijd beter, maar je kunt ook kijken naar eco-materialen zoals hennep of bamboe. Helemaal feestelijk? Print je uitnodigingen dan op ‘groeipapier’; de uitnodiging in stukjes scheuren na de bruiloft, voorzien van een laagje aarde en na een paar weken heb je een bos bloemen!