Proberen jullie in het dagelijks leven op je eigen manier een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld? Dan wil je dit toch ook graag op je evenement of bruiloft!

Graag neem ik jullie in deze serie Blogs, mee naar dé locatie voor jullie perfect ‘wereldvriendelijke’ bruiloft; Schiermonnikoog. In de komende weken zal ik per onderdeel uit de doeken doen, hoe je je bruiloft zo groen mogelijk organiseert. Deze week beginnen we met de voorbereidingen, deel II.

Voorbereiding

Je geliefde heeft je gevraagd om met je te trouwen: Oh Yeah! In de periode tot de bruiloft zul je veel dingen gaan regelen, bijvoorbeeld Save-the-date kaarten, een pak en jurk en ringen. De voor de hand liggende en traditionele manier brengt best veel milieubelasting met zich mee: bomenkap voor papier, nieuwe materialen voor jullie kleding en goud en diamanten voor de ringen. Gelukkig bestaan er zoveel prachtige alternatieven die jullie kunnen kiezen die een veel lagere impact hebben.

Kleding

Een van de grootste uitgaven van jullie bruiloft: het pak en de jurk. Natuurlijk wil je je bruiloft helemaal afstemmen op jullie wensen en met kleding maak je een echt statement. Wil je proberen je ecologische voetafdruk binnen de perken te houden, kijk dan naar het materiaal; voor katoen is veel water en chemicaliën nodig. Beter is het om gebruik te maken van gerecycled polyester vezels. Probeer een pak te kopen die je, in afzonderlijke delen, nog eens zou dragen: je broek met een mooie blouse, je colbert op een mooie jeans. Trouw je in de zomer? Een overhemd van bamboe is écht een stuk koeler dan een polyester-mix.

Het meest bizarre tafereel ooit tijdens een bruiloft die wij mee maakten? Een bruid die halverwege de -stikhete- avond haar jurk heeft afgeknipt! Als trouwjurk had ze een prachtige kanten jurk gevonden voor een niet al te groot bedrag. Toen het feestje goed op gang kwam en de jurk met dansen in de weg bleek te zitten, heeft ze de jurk, volgens het kantenpatroon, afgeknipt…

Er bestaan door het hele land mogelijkheden om je jurk te huren of tweedehands aan te schaffen. De meeste bruidsmodewinkels hebben een coupeuse in dienst die de jurk helemaal voor je op maat kan maken. Bij huurjurken wordt dát een beetje lastig, geluk hebben dus met je maat. Ook hier is het natuurlijk mogelijk om een verstandige koop te doen: kun je de jurk misschien aanpassen en er zo een galajurk van maken? Of ga je sowieso voor een cocktailjurk als bruidsjurk? Met name in Engeland zijn veel producenten van duurzame bruidsjurken gevestigd die eco en fair produceren. Bijkomend voordeel: je kunt er voor een weekend naar Londen van maken. Wel met de trein natuurlijk hè, anders kun je net zo goed hier een ‘gangbare’ jurk kopen.

Op Schiermonnikoog wonen drie hele goede coupeuses/ naaisters. Zij kunnen jullie voorzien van kleding die helemaal bij jullie en het eiland past: een eigen ontwerp, gemaakt met duurzame en eerlijke stoffen. Van overhemd tot jurk, de mogelijkheden zijn groot!