Deel 3 in de Blog serie, hoe kun je fair, eco en groen, toepassen op jullie evenement  of bruiloft? Voor elke keuze die je maakt, zijn er milieubewustere alternatieven beschikbaar. Ook op Schiermonnikoog!

Graag neem ik jullie mee naar dé locatie voor jullie perfect ‘wereldvriendelijke’ bruiloft; Schiermonnikoog. In de komende weken zal ik per onderdeel uit de doeken doen, hoe je je bruiloft zo groen mogelijk organiseert. Deze week beginnen we met de voorbereidingen, deel III.

Voorbereiding

Je geliefde heeft je gevraagd om met je te trouwen: Oh Yeah! In de periode tot de bruiloft zul je veel dingen gaan regelen, bijvoorbeeld Save-the-date kaarten, een pak en jurk en ringen. De voor de hand liggende en traditionele manier brengt best veel milieubelasting met zich mee: bomenkap voor papier, nieuwe materialen voor jullie kleding en goud en diamanten voor de ringen. Gelukkig bestaan er zoveel prachtige alternatieven die jullie kunnen kiezen die een veel lagere impact hebben.

–Ringen

Een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is de winning van diamanten en goud. Als je écht op mondiaal niveau een verschil wil maken, probeer de aanschaf hiervan dan te voorkomen (noot: toen ik trouwde was ik nog helemaal niet bezig met eco en duurzaam, dus ik beken dat ik ook schuldig ben). Wil je toch een gouden ring? Dan zijn er gelukkig best veel mogelijkheden:

  • Een antieke, vintage ring. Een gouden ring met een verhaal is prachtig. De meeste ringen kunnen op maat worden gemaakt door de juwelier.
  • Gebruikt goud. Kun je aan oude, gouden sieraden komen? Misschien uit een erfenis van familie, of ‘gewoon’ via een (antiek)veiling? Goud is een relatief zacht materiaal wat je goed kunt omsmelten tot iets nieuws.
  • Fair of eco goud. Er zijn steeds meer mijnen waar wél eerlijk en duurzaam goud gewonnen wordt. Nadeel kan zijn dat de modellen niet je smaak zijn of dat de goudprijs ervoor zorgt dat de ringen duurder zijn dan ‘standaard’.

Als ik terugkijk op mijn eigen trouwdag ben ik, denk ik, het meest blij met de aankoop van mijn ring. Het is iets wat je voor de rest van je leven bij je draagt – als het goed is! Zie je dé ring die je het aller-allermooiste vind? Overweeg dan om elders in je budget wat ruimte te maken. Mijn ring is tot nu toe mijn beste aankoop ooit! 

Voor diamanten geldt eigenlijk het zelfde als voor goud; je kunt een oude steen opnieuw laten zetten, gebruik maken van een fair mining company (vaak uit mijnen in Canada, Australië  of Rusland)  óf een synthetische diamant kopen. Voordeel van laatste is dat ze in een laboratorium gemaakt worden waardoor de milieudruk én de prijs lager zijn dan voor echte diamanten.

Is een gouden ring voor jou niet per sé een must? Gelukkig zijn er ook heel veel meer duurzame alternatieven. Wist je trouwens dat er op Schiermonnikoog ook een kunstenaar woont die tevens edelsmid is? Je kunt haar vinden op Instagram. Bij haar kun je superpersoonlijke ringen laten maken. In overleg met haar kun je ook een basismateriaal kiezen. Of kies een zilveren trouwring met zand van het Noordzeestrand van DUR; zo hebben jullie altijd een stukje Schiermonnikoog bij je.