Real Wedding Bram&Diewertje

Schiermonnikoog mag dan een overzichtelijk eiland lijken, je kunt er ook twee hele zomers lang iemand níet tegenkomen. Het overkwam Diewertje en Bram. Beide werkten ze op Schiermonnikoog, maar pas in hun dagelijkse studentenleven zagen ze elkaar staan. Het zou nog vier jaar duren voor ze een stel werden, hun relatie is echt ontstaan. Ze leren van elkaar, zeggen ze nu. ‘Diewertje is er altijd voor me, ik kan alles eerlijk met haar delen’. ‘Bram ziet altijd het goede in anderen, hij is een totale tegenpool, maar juist dat brengt me in balans.’

We gaan even terug in de tijd om Diewertje en Bram wat beter te leren kennen. Bram woont van zijn 10e tot zijn 17e op Schiermonnikoog. Als hij gaat studeren in Groningen blijft hij in de weekenden en vakanties naar het eiland komen. Diewertje groeit op in de buurt van Nijmegen, zij komt voor het eerst op Schiermonnikoog als ze nog bij haar moeder in de buik zit. Diewertje en haar familie zijn zogenaamde ‘carnavalsevacuees’. Juist als het feest losbarst in het zuiden, trekken zij naar het eiland. Na haar examen VWO gaat Dieuwertje voor tien weken naar Schiermonnikoog om geld te verdienen. In de studietijd die in Leeuwarden volgt, leren ze elkaar kennen in het studentenhuis waar ze wonen. Al op de eerste avond daar, kwamen ze elkaar tegen.

— Een echt bruiloftsweekend

“Toen Bram mij ten huwelijk vroeg wisten we meteen dat we op Schiermonnikoog wilden trouwen, terwijl we dat nooit hadden uitgesproken naar elkaar”, vertelt Diewertje. Ze besloten al gauw dat ze het klein wilden houden, met 30 mensen inclusief hunzelf. “En het moest een echt bruiloftsweekend worden, waar ook tijd was voor kennismaking omdat onze families en vrienden elkaar niet echt kenden”, vult Bram aan. Diewertje: “We kozen voor een kampeerboerderij, lekker ‘gewoontjes’ en gezellig. Voorwaarde was wel dat we niet hoefden te slapen in slaapzalen, we wilden iedereen een eigen plekje geven. Nadat we alle gasten hebben uitgezwaaid zijn wij nog een aantal dagen gebleven. We wilden nog een keer slapen bij Ambrosijn, in Brams oude kamer van vroeger.”

“Je moet een beetje relaxt omgaan met tijd, dan komt alles vanzelf goed”

Bram: “Het was zo fijn dat mensen meedachten met onze dag, dat is echt Schiermonnikoog. En als ze zeggen dat het goedkomt, dan komt het ook goed. Daardoor konden wij de controle loslaten. Sowieso ben ik van mening dat als je op Schiermonnikoog bent, je de controle los moet laten. Je kunt hier niet van minuut tot minuut plannen. Je moet een beetje relaxt omgaan met tijd, dan komt alles vanzelf goed.”

Met de bus over het eiland

Versiering hier, prieeltje daar, de aankleding was dankzij Christy, en Jennifer voor de bloemen, perfect. Bram: “Het gekste wat we voor elkaar kregen was het afhuren van een complete bus van de vervoerder op het eiland. Ik zou daar nooit aan gedacht hebben, maar hier lukte het gewoon.” Diewertje: “Ik heb de hele dag gestraald, ik kon alleen maar lachen. We waren al 10 jaar samen en kenden elkaar 14 jaar, maar de echte verliefdheid was die dag even terug.”

Trouwjurk in de Toxbar

Diewertje: “Tijdens de ceremonie op het strand zong een vriend het Ave Maria in het Spaans. Dat is een bijzonder lied voor mijn familie, het was een prachtig moment. Champagne en taart deden we bij paal 3. De groepsfoto’s maakten we daar ook. Bij Noderstraun hebben we geborreld en gegeten. In de Toxbar ging ons feestje verder, er waren bubbels bij aankomst. We hebben ons daar lekker gemengd met de andere gasten. De Toxbar moet wel de Toxbar blijven, bruiloft of niet. Al was het wel gek om daar in een trouwjurk rond te lopen.”

The day after

De dag erna was er niet alleen een lichte kater, maar ook het besef dat alles geweest was. Diewertje: “We waren zolang gefocust geweest op deze dag, het maakte ons een beetje gedesillusioneerd. Gelukkig hebben we de herinneringen nog. We kijken nu met andere ogen naar Schiermonnikoog. Hier zijn we getrouwd.” Bram: “Het mooiste aan het eiland vinden we de bunker, de vuurtoren, de mooie bloemen, het waddengebied. Het leukste plekje is de driehoekige bank op de waddendijk. Echt zo’n plek waar je ’s avonds rondhangt met vrienden. Twee keer per jaar gaan we naar Schiermonnikoog. Sowieso proberen we onze trouwdag daar te vieren. Het voelt een beetje als thuiskomen.”

— Over Christy

Als voorbereiding op de bruiloft gingen Diewertje en Bram een weekend naar het eiland om dingen te organiseren. Bram: “Terwijl we aan het regelen waren, kwam Christy eigenlijk per toeval op ons pad. Het heeft waarschijnlijk zo moeten zijn, want het matchte perfect. Christy zorgde voor overzicht en net die schakel extra. Wij kennen mensen op Schiermonnikoog doordat we er veel werkten, maar Christy kent er nog net wat meer en weet lijntjes te leggen.” Diewertje: “Ontwapenend, zo zouden we haar kunnen noemen. Iemand die meteen dingen aanpakt en overzicht verschaft. Een warme persoonlijkheid ook, je vindt haar meteen leuk.”

—— IMPRESSIE

Achter de schermen