CARLIJN en Maurits IN ACTIE

Kleine kindjes worden groot

Zoals een heel aantal van de lezers inmiddels wel eens heeft gehoord, hebben onze kinderen een hobby gevonden in het schaakspel. Diverse toernooien zijn de afgelopen jaren bezocht, met name in Noord Nederland. Maar met het stijgen van de jaren steeg ook het niveau. En regionale toernooien werden landelijke. De afgelopen drie jaar heeft Carlijn meegedaan aan de Nederlandse kampioenschappen jeugdschaken. 

De foto van hiernaast –> is van het NK, afgelopen mei. Toen dit dametje tegen alle verwachting in, een serieuze kandidaat bleek te zijn voor de titel: Nederlands Kampioen Schaken voor meisjes tot 14 jaar.

( Voor een uitgebreid verslag kijk je hier: https://njsk.nl/.)

Tot de laatste seconden was het spannend. Maar tegen het schaakgeweld van de als nummer 1 geplaatste dame was niet op te strijden. Een zilveren plak, hoewel hij de eerste dag(en) aanvoelde als een verloren gouden. 

Mureck

Begin juni kreeg ze een bijzondere verrassing. Er zat een uitnodiging in de digitale brievenbus. Op basis van haar prestatie werd ze hartelijk uitgenodigd door de KNSB (Schaakbond) om deel te nemen aan de Nederlandse delegatie tijdens het EU kampioenschap. Van 1 tot 10 augustus vond in Mureck, Oostenrijk, de 20e editie plaats van de Eureopese Unie kampioenschappen voor kinderen tot 14 jaar. De Oostenrijke schaakbond heeft de Nederlandse schaakbond uitgenodigd om hieraan deel te nemen. En met succes! Want aan het einde van het toernooi ging ze ook hier naar huis met een beker voor de 2e prijs!  

— Carlijn en Maurits in actie

Veel van de nationale toernooien waar Carlijn en Maurits aan meedoen, worden georganiseerd in de randstad. Soms in teamverband, maar meestal individueel. Vanaf Schiermonnikoog betekent dat veel reizen en verblijven. Helaas is dat vaak niet gratis. Daarom organiseren zij diverse activiteiten om hun onkosten zoveel mogelijk te kunnen dekken. Zoals donaties van derden, het spelen van schaakpartijen tegen (betalende) uitdagers of de verkoop van de unieke Schiermonnikoger Schaakset. 

Schaakset

Om een deel van de reis te bekostigen, verkopen Carlijn en Maurits de allerlaatste exemplaren van de in 2018 ontwikkelde schaakset! De gehele opbrengst van de schaakset is voor in hun (schaak)spaarpot.

Ook één van de laatste exemplaren bemachtigen?! Stuur dan een mail naar carlijninactie@gmail.com. De schaaksets kosten €34,95 (excl. verzendkosten). 

Schaakeiland Schiermonikkoog | Isle of Chess

In 2018 vond de aftrap plaats van ‘Schaakeiland Schiermonnikoog’. Tot nu toe zijn we het enige schaakeiland ter wereld. Zo zijn er overal op en naar het eiland schaakactiviteiten te ondernemen:

  • Op de boot zijn vier schaaktafels gemaakt
  • Op diverse plekken op het eiland staan openbare schaaktafels
  • Er wordt jaarlijks een GP schaaktoernooi georganiseerd in Hotel van der Werff
  • Er worden schaaklessen gegeven aan de basisschoolleerlingen van september tot mei.
  • En er is een prachtig schaakspel ontwikkeld, op basis van de twee vuurtorens op het eiland!