Schiermonnikoog Schaakeiland

Schaakeiland Schiermonikkoog | Isle of Chess

In 2018 vond de aftrap plaats van ‘Schaakeiland Schiermonnikoog’. Tot nu toe zijn we het eerst en enige schaakeiland ter wereld. Wat valt er op Schiermonnikoog zoal te beleven?

  • Op de boot zijn vier schaaktafels gemaakt
  • Op diverse plekken op het eiland staan openbare schaaktafels
  • Er wordt jaarlijks een GP schaaktoernooi georganiseerd in Hotel van der Werff
  • Er worden schaaklessen gegeven aan de basisschoolleerlingen van september tot mei
  • En er is een prachtig schaakspel ontwikkeld, op basis van de twee vuurtorens op het eiland!

Schaakset

Voor de aftrap van Isle of Chess, is door Lytje Willem een schaakspel ontwikkeld. Niet met de gewone witte en zwarte stukken, maar met rode en witte stukken. Een prachtig eerbetoon aan de witte Zuider- en rode Noordertoren op het eiland. Het grote bord van ca 50×50 cm is van vinyl en verbeeld de torens op het eiland, samen met de kenmerkende Schiere monnik en het baken. Een musthave voor de eilandliefhebber en voor schaakfans.

De laatste exemplaren van het schaakspel zijn in handen van Carlijn Hagen. Weten waarom? Lees hieronder het schaakavontuur van Carlijn. Ook een spel bemachtigen? Een set kost €34,95 (excl. verzendkosten). Voor het bestellen kunt u contact opnemen met info@parnassia-events.nl.

Schaakeiland werpt vruchten af

Naar aanleiding van de aftrap van Isle of Chess in 2018 hebben onze kinderen een hobby gevonden in het schaakspel. Diverse toernooien zijn de afgelopen jaren bezocht, met name in Noord Nederland. Maar met het stijgen van de jaren steeg ook het niveau. En regionale toernooien werden landelijke. De afgelopen drie jaar heeft Carlijn meegedaan aan de Nederlandse kampioenschappen jeugdschaken. In 2023 bleek zij tegen de verwachting in, een serieuze kandidaat te zijn voor de titel: Nederlands Kampioen Schaken voor meisjes tot 14 jaar.

( Voor een uitgebreid verslag kijk je hier: https://njsk.nl/.)

Tot de laatste seconden was het spannend. Maar tegen het schaakgeweld van de als nummer 1 geplaatste dame was niet op te strijden. Een zilveren plak, hoewel hij de eerste dag(en) aanvoelde als een verloren gouden.

— Carlijn en Maurits in actie

Veel van de nationale toernooien waar Carlijn en Maurits aan meedoen, worden georganiseerd in de randstad. Soms in teamverband, maar meestal individueel. Vanaf Schiermonnikoog betekent dat veel reizen en verblijven. Helaas is dat vaak niet gratis. Daarom organiseren zij diverse activiteiten om hun onkosten zoveel mogelijk te kunnen dekken. Zoals donaties van derden, het spelen van schaakpartijen tegen (betalende) uitdagers of de verkoop van de unieke Schiermonnikoger Schaakset. De resterende schaaksets zijn allen in handen van Carlijn en Maurits. De volledige opbrengst van de sets gaat naar hen. Met de verkoop van de sets bekostigen zij hun reiskosten naar de diverse (inter)nationale schaaktoernooien.

Mureck

Begin juni 2023 kreeg Carlijn een bijzondere verrassing. Er zat een uitnodiging in de digitale brievenbus. Op basis van haar prestatie op het NK 2023 in Almelo werd ze hartelijk uitgenodigd door de KNSB (Schaakbond) om deel te nemen aan de Nederlandse delegatie tijdens het EU kampioenschap. Van 1 tot 10 augustus vond in Mureck, Oostenrijk, de 20e editie plaats van de Eureopese Unie kampioenschappen voor kinderen tot 14 jaar. De Oostenrijke schaakbond heeft de Nederlandse schaakbond uitgenodigd om hieraan deel te nemen. En met succes! Want aan het einde van het toernooi ging ze ook hier naar huis met een beker voor de 2e prijs!