Voorbereidingen voor een (meerdaags) congres, evenement of bruiloft vergen over het algemeen tijd. Tijd genoeg dus om écht duurzame keuzes te maken. In Blog nummer 4; ‘de trouwdatum komt dichterbij’.

Graag neem ik jullie mee naar dé locatie voor jullie perfect ‘wereldvriendelijke’ bruiloft; Schiermonnikoog. In de komende weken zal ik per onderdeel uit de doeken doen, hoe je je bruiloft zo groen mogelijk organiseert. Deze week beginnen we met de trouwdatum dichtbij, deel I.

De trouwdatum dichterbij

Na een langere periode van voorbereiding is het moment daar: jullie trouwdag staat voor de deur! Niet alleen in de voorbereiding maar vooral ook op de dag zelf kunnen jullie echt een grote bijdrage leven aan een duurzamere wereld

–Vervoer

Wist je dat vervoer een van de meest vervuilende onderdelen van jullie bruiloft is? Alle gasten moeten naar de locatie komen, vaak heb je meerdere locaties op één dag en veel locaties zijn niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Mede daarom is Schiermonnikoog dé perfecte locatie voor jullie huwelijk. Zijn jullie gasten net als jullie bewust met het milieu bezig en maken ze vaak gebruik van het OV? De haven van Lauwersoog waar de boot vertrekt is supergoed bereikbaar met het OV, via de treinstations van Groningen en Leeuwarden pak je de bus. Je wordt keurig voor de deur van de boot gebracht. Liever met de auto? In de veerhaven van Lauwersoog zijn diverse oplaadpunten beschikbaar voor elektrische auto’s. Sowieso is het vervoer naar de haven van Lauwersoog uniek: de meeste gasten stappen op dezelfde boot naar het eiland. Regel onderling dus dat men via een carpool systeem met elkaar meerijdt naar de haven!

Al klinkt het misschien onpraktisch om met elkaar op de fiets te stappen, het werkt absoluut om de sfeer te verhogen. En zeg nou zelf, wanneer hebben jullie voor het laatst als groepje ‘opgefiets’ (Fries voor: samen in een groep ergens naar toe fietsen :))? Maak aan de fietsen mooie gekleurde linten vast -let op de spaken!- en je hebt een vrolijke parade van prachtig geklede gasten.

Op het eiland heb je weinig keuze voor vervoer; je mag je eigen auto niet meenemen naar het eiland en bent dus aangewezen op de fiets, de elektrische bus of een elektrische taxi. De meeste bruiloften kiezen voor de fiets, in ieder geval voor hun gasten. Een grande-entrée maken? Er zijn ook elektrische riksja’s. Helemaal lollig én CO2 neutraal? Je kunt ook met de huifkar over het eiland! 

Ook aan een duurzame overtocht is gedacht: bij de vervoerder Wagenborg kun je via een kleine toeslag, je overtocht verduurzamen. De extra opbrengst van de kaartverkoop wordt in een fonds gestort waarmee op Schiermonnikoog duurzame projecten tot bevordering van het terugdringen van de uitstoot van CO2 wordt gesteund!